על tae במעגלי חקר | אורנה
- focusingornatamar
- 23 במאי 2018
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 11 באוק׳ 2018

קצת על TAE - חשיבה מעבר לקצה
ג'נדלין מפתח ה"התמקדות" פיתח גם את ה"חשיבה מעבר לקצה" – TAE. כלי התמקדותי שמיועד לחקר ופיתוח, מבוסס על ה-"פילוסופיה של המובלע" ונבע מקורס "הבנית תיאוריה אותו לימד ג'נדלין באונ' שיקאגו.
בבסיס הגישה התפיסה שלאדם בעל מומחיות מסוימת יש הרבה פעמים ידע מובלע רחב יותר ועמוק יותר אותו הוא מתקשה לבטא בשפה הרגילה ובתוך המושגים והתבניות המקובלים בתחום. כלי החשיבה מעבר לקצה, מאפשר לאנשים לפתח בתחום מומחיותם את מה שהם יודעים אבל אין להם עדיין מילים כדי לבטא זאת. בעזרת פרקטיקת ה- TAE ניתן למצוא דרך לבטא את הידע הזה, לפתח להרחיב אותו, ולהביא אותו לעולם.
במקור פותח ה- TAE לאפשר לאנשים שמומחים בתחומם, שיש להם כבר ידע וניסיון רחב שהצטבר. לפתח את הידע הזה – את הידע הנוסף שיש בהם ועדיין לא ניתן לבטאו ולהביאו עד לכדי כתיבת תיאוריה.
ד"ר אוולין פרוס איתה למדתי בשנת 2012 ומורי TAE שונים הרחיבו את התפיסה לכך שניתן עם ה- TAE לחקור גם תחום עניין חדש או תחום אישי לדוגמא חסימה מסוימת, חרדות או סימפטומים גופניים חוזרים כמו כאבי ראש...
ובמחשבה שנייה כל אחד מאיתנו הוא בראש ובראשונה מומחה בעל ניסיון בחייו שלו...
ה- TAE נובע מהפילוסופיה של "אינטראקציה תחילה" של ג'נדלין.... מתחילים ממקום של סקרנות,,, לפעמים אפילו לא מוסברת ... משהו בי מתעניין, חייב לדעת.... תחושת ידע מעורפל שאין לו מילים ידע שלמעשה צמח מתוך מה שראינו, הפנמנו, חווינו, כל מה שהיה ונמצא באותה אינטראקציה משותפת איתנו.....
אם בהתמקדות המונח הבסיסי שלנו הוא תחושה מורגשת בעל משמעות -felt sense, בתהליך החקר נוסף המונח של ידע מורגש - felt Knowledge.
בתהליך החקר אנו יוצאים אל החדש, אל הלא ידוע עבורנו, אל המקום שעדיין אין אנו יכולים לבטא במילים... בדרכנו אנו נעים בין הלוגי והפרדוקס, בין הידע המורגש - ההבנה הפנימית לבין החשיבה וההבנה, בין היציב לחדשני, בין עולמנו הפנימי לבין הקונקרטי בעולם שסביבנו.
תהליך ה- TAE
תהליך ה- TAE מבוסס על 14 צעדים אותם ניתן לחלק ל- 3 שלבים מרכזיים:
שלב א' לדבר מהתחושה (צעדים 1-5)
שלב ב' למצוא את התבניות (צעדים 6-9)
שלב ג' לבנות תיאוריה (צעדים 10-14)
חשיבה מעבר לקצה TAE הוא תהליך של פיתוח רעיון, פיתוח תיאוריה אבל השלבים הבאים חסרים (גם אם ג'נדלין בהחלט מזכיר אותם כחשובים) השלבים של המעבדה של יצירת מודל, בדיקתו בעולם של קבלת משוב, שיפורים, התאמות, דיוקים ולבסוף הנחה מלאה בעולם.
המוטיבציה שלי לסדנת מעגלי חקר:
כמי שעסקה שנים בפיתוח מערכות מחשב, נושא החקר והפיתוח מרתק אותי. התחושה של ידע פנימי הייתה מוכרת לי עוד לפני שלמדתי התמקדות וגישת ה- TAE סקרנה אותי מרגע ששמעתי עליה. היכולת היצירתית הזו למצוא את הדרך לבטא החוצה את הידע הפנימי שנמצא באדם, להיות בקשר עם תחושת הידע הזה נראית לי מרגשת ומדליקה.
כשלמדתי את הגישה היא הרגישה לי כבדה והשלבים השונים נראו לי מייגעים באופן שלא מתאים לי ובודאי לא היה מתאים לי בחיי הקודמים בעולם המתמטיקה והמחשבים. מאד קשה היה לי לדמיין עצמי מביאה את הגישה לעולמם של המהנדסים איתם עבדתי.
נשארתי עם השאלה של איך אפשר א' בלי ב' (מכירים את ההזמנה המקסימה הזו?) איך אפשר להשתמש בכלי החקר של חשיבה מעבר לקצה מהמקום הסקרן המרגש היצירתי בלי הכובד. איך אפשר להכיר את הגישה לעומקה, לראות את היישום שלה עם מגוון של אנשים ונושאים ולמצוא דרך להרחיב את האפשרויות הגלומות בה כך שהיא תהיה יותר קלילה ומשחקית.
מכאן, ובעידודן של תמר ורונית שביקשו ללמוד TAE, עלה הרעיון לבנות סדנה שבה כל אחד מהמשתתפים יחקור נושא אישי שלו במגוון תחומים כמספר משתתפי הסדנה ובמקביל נחקור כולנו את תהליך החקר.
והופ יצאנו לדרך, להרפתקה משותפת...
רשמים מפיילוט מעגלי חקר
התחושה הכללית שלי היא של שמחה, התרגשות והמון שאלות וסקרנות. התהליך מרתק אותי, הנושאים מרתקים, אין לי מושג איך התהליך ילך, לאן הוא יוביל, לראשונה אני מוצאת את עצמי לא מתכננת מפגשים בקפדנות, מתכננת כמה אפשרויות כלליות לא עושה חישובי זמן או בונה הכל באופן מדויק...
כשאני מתכננת המפגשים אני פוגשת בתוכי שני חלקים. האחד רוצה לנוע קדימה ולהספיק לעבור על כל הצעדים. השני שרוצה לאפשר למשתתפים באמת ללמוד תוך כדי החוויה האישית ולקחת את כל הזמן לו הם זקוקים כדי להתקדם. אני שמחה לגלות גם את המחויבות של המשתתפים שמתמקדים בין המפגשים משתפים ומתכתבים.
התמקדות וקצת אחרת לקראת המפגש הראשון אני חוזרת לקרוא בחומרים ולצפות בקלטות ומנסה לבחור מה הייתי רוצה להדגים או ללמד דרך צפייה משותפת ב- DVD אני מבינה שהמשתתפים זקוקים להבנה איך עובדים בפרטנרשיפ כשאנו מלווים שותף בתהליך בגישת ה- TAE.
מה שעולה בי שהתהליך ההתמקדותי כאן הוא עם תנועה מתמדת "פנימה והחוצה", תנועה בין המישור של הפלט סנס לבין המישור הקונקרטי. אני פוגשת את התחושה שלי בקשר לנושא נמצאת איתה קצת ואז מבטאת אותה באופן מילולי. וגם אם המילולי לא מדויק זה ממש בסדר אני חוזרת שוב אל התחושה. הממקד כמו בהתמקדות מציע נוכחות רחבה והוא גם פעיל – שואל שאלות, מציע אפשרויות וכד' הממקד תומך מתוך איכות התמקדותית סקרנית.
משאבים בתהליך ה- TAE אין התייחסות או שלב שעוסק במשאבים. בעיני החיבור למשאבים הוא חיוני. אני מאמינה בעוצמה הרבה שהחיבור למשאבים מאפשר לכל אחד מאיתנו כשאנו בתנועה של שינוי בין אם פנימית ובין אם קונקרטית בעולם. בשלב די מוקדם בתהליך הוספתי את החיבור למשאבים והם ליוו אותנו לכל אורך התהליך. המשאבים שלנו, בנוסף לאלו שאישיים לכל משתתף, הם הקבוצה, ההתמקדויות בבית, וההתכתבות השוטפת שאנו מנהלות במייל. בין מפגש למפגש המשתתפות כותבות ומשתפות את כולנו, לפעמים כותבות רק אלי ואני ממשיכה את התמיכה והליווי גם בכלי הזה – לוקחת פנימה את מה שנכתב ומחזירה באהבה את מה שעולה.
להיות בשדה החקר כשאנחנו בשדה החקר מתעוררים בנו חלקים רבים שאיכשהו קשורים אליו. זה יכול להיות בכתיבה, בחלומות, בתגובה של הסביבה אלינו וכד' אחת המשתתפות כותבת שמשהו נפתח והיא מוצאת עצמה כותבת כאילו נפתח ערוץ מסוים ונופלים אסימונים, לשנייה התחילו להיכתב שירים משהו שבכלל לא מוכר לה.
במקביל לתחושות אלו יכולים להתעורר חלקים פחות נעימים של בלבול, חשש, מועקה וכד' לפעמים מרגישים אבודים...
יחד עם היותו תהליך מרגש, ממלא, משמח ויצירתי, תהליך של חקר הוא תהליך תובעני שיכול להיות מאד מציף. אנחנו בשדה של אי ידיעה, ושל פרדוקסים ולא פעם מתעוררים גם מקומות שקשורים למקומות ה"פצועים" שלנו, למקומות שזקוקים שנהיה איתם...
וזה המקום לצטט את הטקסט האהוב עלי של ג'נדלין:
"כל הרגשה רעה היא אנרגיה פוטנציאלית לקראת דרך קיום נכונה יותר,
אם מעניקים לה את המרחב הדרוש לה כדי לנוע לקראת תיקונה."
החקר כתהליך של ריפוי נראה שמרבית המשתתפים בחרו נושא שקשור ישירות לנקודה אישית שלהם – גם כאשר החקר הוא של נושא תיאורטי בעצם השאיפה היא לפתח משהו שירפא עבור אחרים את "המקום הכואב שלי"
החקר / פיתוח מתקשר ישירות אל המקום ה"פצוע" בתוכנו ואותו מקום כנראה גם יהווה חלק "מעכב" בתהליך שלנו או יתעורר חזק בזמן החקר כי אנחנו שם בשדה שלו.
שדה אישי – שדה משותף חקר הוא תהליך אישי, חשוב בעיקר בתחילת הדרך לזכור לשמור על הייחודיות של הדבר שלי, כמו שאומר ג'נדלין אפילו אם שניים מנסחים את אותו משפט, המורכבות המובלעת במשפט של האחד שונה מזו שבמשפט של השני. כאשר כל אחד מתחבר אל הזרע שבו ומסוגל לבטא קצת יותר את הדבר שלו, התובנות של האחרים מעשירות את אלו שלנו, המילים, הביטויים והמונחים נעים בין כולנו, מרחיבים את ההסתכלות, ההבנות ואפשרויות התנועה קדימה. במקביל נוצר משהו חדש - משותף קבוצתי, שפה משותפת ודפוסים חדשים.
השימוש בהתמקדות והשדה המשותף מאפשרים למשתתפים להרגיש אחד את ה"דבר" של השני. באחד התרגילים אני מזמינה את המשתתפים לצייר את הדבר שלהם. המשתתפים כותבים ומגיבים דרך הפלט סנס לציורים ויש משהו בשדה שמאפשר את זה שמה שנכתב מתחבר ישירות לדבר שלנו למרות היותו מובלע ומעורפל, למרות שהכותבים ואפילו אנחנו עצמנו עוד לא בדיוק יודע מה זה ואיך לבטא את זה"
הקבוצה במעגל חקר תומכת אבל היא אינה קבוצת תמיכה זהו מעגל מאפשר, מצמיח יוצר הזדמנויות, וחיבורים חדשים נותן משוב, ומעניק נקודות מבט רבות ומגוונות לכל משתתף.
אחת המשתתפות מקבילה את משמעות הקבוצה לסנפלינג – אתה יכול לרדת כי מישהו שם, מישהו שאתה סומך עליו ונותן בו אמון, מחזיק אותך באופן מסויים, מחזיק אבל משחרר. הקבוצה נתנה את האחיזה הזו שאפשרה לנוע למקום חדש.
מעגלי חקר במבט קדימה:
מעגלי החקר כפי שתפסתי אותם בהתחלה היו 2 מעגלים. מעגל חקר אישי של כל משתתף ומעגל חקר משותף של תהליך החקר בגישת TAE. כבר במהלך הסדנה שמנו לב שמתקיימים עוד מעגלים – מעגל החקר האישי פנימי של כל אחד יחד עם מעגל חקר הנושא שלו אותו רוצה לפתח ולהוציא אל העולם. המעגל הקבוצתי שמעניק שדה משותף רב עוצמה ועוד..
במהלך הקורס התפתחה תפיסה חדשה של מעגלי חקר, למעשה הבנתי למה בעצם קראתי לדבר הזה מעגלי חקר. ממעגל החקר הראשוני - מי שסיים את שלב הרעיון עובר לשלב הפיתוח, במקביל תומך במעגל חדש שנוצר – מעגל של אלו שכרגע נמצאים בשלב חקר הרעיון ונתמך מאלו שכמוהו כרגע בשלב הפיתוח או מאלו שכבר השלימו את הפיתוח ו"יצאו אל
העולם". המעגלים הולכים וגדלים, מתרחבים ותומכים, נמצאים בתנועה מתמדת אותה תנועה שהעצירה והמנוחה הם חלק בלתי נפרד ממנה...וממשיכים הלאה....
סיום הקורס סגר מעגלים ופתח מעגלים חדשים.
הקבוצה הנוכחית בחרה להמשיך להיפגש, להמשיך את תהליך החקר שעדיין לא נגמר, את האינטימיות הנפלאה שנוצרה, הכיף והתנועה המשותפת. משתתפות הקבוצה ילוו ויתמכו במשתתפי הקורס החדש שיפתח. שותפויות חדשות נוצרו...
באוקטובר 2013 יצאנו לדרך עם מעגל חדש, הרפתקה חדשה בהנחייה משותפת של תמר ושלי. סיכום רשמים ייכתב בהמשך...
לקריאה נוספת על התהליך ושלבי ה- TAE
אתם מוזמנים לעבור ל: "עוד על TAE במעגלי חקר"
אורנה בן אור
27.7.13
Comments